Lety do Schengenu od neděle bez pasové kontroly

Praha - Noc ze soboty na neděli přinese cestujícím využívajícím česká mezinárodní letiště novinku - při cestách v rámci schengenského prostoru nebudou procházet pasovou kontrolou. Policisté budou v prostorách letiště provádět pouze namátkové kontroly cestovních dokladů. S výrazným urychlením provozu ale lidé počítat nemohou.

Místo pasové kontroly budou od sobotní půlnoci cestující procházet pouze kontrolou palubní vstupenky a dokladů a následně nezbytnou bezpečnostní kontrolou. Změna se týká pěti letišť s takzvaným pravidelným schengenským provozem. Kromě pražské Ruzyně se jedná o terminály v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.
 
Výraznou úsporu času ale podle ředitele pro rozvoj a správu provozu ruzyňského letiště Petra Hlouška využití schengenských pravidel cestujícím nepřinese. „Tím, že odpadne pasová procedura, lze očekávat jisté zrychlení, ale nebude to nijak zásadní,“ upozornil. Příchod do terminálu na poslední chvíli pasažérům rozhodně nedoporučuje.
 
Policisty ale budou cestující potkávat na letišti i nadále. Jejich početní stavy zůstanou zhruba zachovány, změní se pouze charakter jejich práce. Místo ověřování totožnosti všech cestujících budou provádět muži a ženy v uniformách namátkové kontroly. „Můžeme říci, že to budou desítky kontrol,“ informoval v Dobrém ránu České televize náměstek ředitele služby cizinecké a pohraniční policie Vladislav Husák.
 
Konec pasových kontrol na letištích souvisí se začlenění České republiky do schengenského prostoru, jehož členem se země stala 21. prosince loňského roku. Letiště ale nemohla upravit odbavování cestujících ze dne na den. „Problém u letišť je, že se neřídí tak úplně kalendářem, ale řídí se platným letovým řádem, který se bude měnit právě tento víkend,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi důvod zpoždění Hloušek.
 
Schengenský prostor oficiálně vznikl v roce 1985, kdy uzavřely vlády Belgie, Nizozemí, Lucemburska, Francie a Německa v lucemburském městě Schengen Dohodu o postupném odstraňování kontrol na společných hranicích, jejímž cílem bylo vytvoření zóny volného pohybu osob a zboží. Členové systému rovněž využívají jednotná pravidla pro vízovou a azylovou politiku.
 
Česká republika se k začlenění do Schengenu zavázala při svém vstupu do Evropské unie. Termín vstupu evropské garnitury stanovily původně na říjen 2007, později ale došlo k jeho posunutí na prosinec. Důvodem byly především technické problémy spojené se zprovozněním systému SIS II, který má napomoci k zajištění bezpečnosti v přeshraničním styku.