Nebezpečné dioxiny v italské mozzarelle

Řím - Evropská komise od italské vlády požaduje, aby se na evropský trh nedostala závadná mozzarella. V mléku krav, ze kterého se sýr vyrábí, totiž veterináři objevili dioxiny. Dovoz výrobku již zakázalo Japonsko a Jižní Korea. Japonci teď požadují konkrétní seznam výrobců, u jejichž produktů se kontaminace prokázala. Teprve poté jsou ochotni opět dovoz buvolí mozzarelly obnovit.

„Máme průběžné osvědčení o kvalitě našich výrobků a jsme připraveni  poskytnout maximální záruky,“ reaguje na situaci vedoucí závodu na výrobu mozzarelly ve městě Caserta. Italové přesto uzavřeli více než osmdesát farem, z nichž mléko s nadlimitním množstvím dioxinů pocházelo. To ale Evropské komisi nestačí a požaduje stažení každého i jen podezřelého výrobku z prodeje.

Italská vláda se mezitím snaží obnovit důvěru zákazníků v nezávadnost tradičního sýra. O neúspěšnosti této snahy svědčí pokles prodeje na polovinu. Situace může poškodit ekonomiku země a dokonce vyústit v propouštění, v daném odvětví přitom pracuje asi 20 tisíc lidí. Kontroverzní je především prvopočátek celého problému - dioxiny obsahovalo mléko několika jihoitalských stád buvolů, pasoucích se v okolí Neapole. Podle hygieniků za to mohou především odpadky v okolí města, se kterými se Neapol potýká už čtrnáct let.