Čínské akcie ženou vzhůru spekulace o zásahu státu

Šanghaj - Ceny akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu dnes výrazně vzrostly. Odborníci spekulují, že ústřední vláda v Pekingu se chystá akciový trh podpořit. Čínské akcie v minulých dvou letech rostly velmi rychle a úřady sérií několika opatření jejich růst zpomalily. Nyní se ale hlavní indexy blíží ročnímu minimu. Pozitivní vývoj v Šanghaji pomohl k růstu také burze v Hongkongu.

Index Shanghai Composite dnes vzrostl o 4,94 procenta na 3580,15 bodu a v průběhu dne se dostal až nad 3 590 bodů. Objem obchodů na trhu A, kde se ceny vyjadřují v jüanech a cenné papíry jsou určeny domácím investorům, se zvýšil na týdenní maximum 90 miliard jüanů (asi 206 miliard Kč).     

Než spekulace vypukly, hlavní index šanghajské burzy klesl až na 3 357 bodů, což byla nejnižší hodnota za 11 měsíců. Roční minimum ale není příliš vzdáleno a činí 3 052 bodů. Maximum má burza na 6 124 bodech, kde se ocitla v říjnu loňského roku.     

Spekuluje se o tom, že vláda sníží daň z obchodování, která značně zatěžuje hlavně ty, kteří spekulují a během dne několikrát prodají a nakoupí stejné akcie. Hovoří se ale také o zavedení futures na akciové indexy nebo o financování odkupů. Čínské úřady žádné chystané opatření nepotvrdily, takže není jisté, zda na nějakou podporu vůbec dojde.      

„Pokud se ukáže, že ty spekulace nejsou pravdivé, jak už se to v minulosti stalo, trh znovu klesne,“ myslí si analytik makléřské společnosti Haitong Securities Čang Čchi.