Odbory podpořeny Berlusconim brání Air France – KLM v odkupu Alitalia, zřejmě marně

Řím - Skomírající z poloviny státní italské aerolinky Alitalia se sice ústy odborů i politiků brání odkupu, jiné východisko ale asi nenajdou. Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM předložila novou nabídku na převzetí. Počítá s původním propouštěním, zrušením některých linek nebo prodejem divize nákladní přepravy.

V případě dohody Air France - KLM s Alitalia by přišlo o práci přes 2 tisíce zaměstnanců, přidružená společnost AZ Servizi, zaměstnávající pozemní personál pro služby aerolinek, by byla nucena propustit další asi 3 tisíce lidí.

Na pondělí je naplánována další schůzka mezi odboráři a oběma zainteresovanými aerolinkami. Odbory jsou hlavní brzdou připravovaného odkupu. Další neméně hlučnou je bývalý italský premiér a dnes opoziční vůdce Silvio Berlusconi. Ten tvrdí, že společnost by měla zůstat v domácích rukou a podněcuje italské silné ekonomické subjekty k akci.

Alitalia nyní ztrácí asi milion eur denně a během několika měsíců jí mohou dojít peníze, celkový dluh společnosti se vyšplhal už na 2 miliardy dolarů. Jediným řešením tak asi bude kývnutí na nabídku Francouzů a Nizozemců. Ta ale v případě znovuusednutí Berlusconiho do premiérského křesla nebude nic jiného než cár papíru. Berlusconiho volebním programem je i nedopuštění prodeje Alitalia a pokud by se tak stalo za současné Prodiho vlády, nechal se slyšet, že dohodu okamžitě zruší.