Polská burza je stále oblíbenější, drtí pražskou

Varšava - Varšavská burza, která je největším akciovým trhem ve střední a východní Evropě, se těší stále větší oblibě. Loni na ni vstoupilo 81 nových firem, zatímco na pražskou burzu přibyly pouze dvě. O nákup cenných papírů na polském trhu ale nemají zájem jen velké korporace, stále ve větší míře láká také drobné investory.

Ve Varšavě se obchodují cenné papíry více než 350 společností, jejichž tržní hodnota přesahuje 270 miliard eur. Důvod velkého zájmu o polskou burzu je podle jejího prezidenta Ludwika Sobolewského zcela zřejmý: „Firmy pochopily, že na polské burze je hodně volných peněz, a mohou tak najít dostatek kapitálu pro svůj další růst.“  

Obrovský rozmach zaznamenal polský akciový trh po zavedení třípilířového penzijního systému v roce 1999. Reforma uložila mladým Polákům povinnost spořit si na vlastní důchod, což odstartovalo bouřlivý rozvoj penzijních fondů. „Je to stabilní skupina investorů, kteří mají jistý příjem, protože všichni mladí Poláci si musí povinně sami šetřit na důchod. Fondy mají k dispozici až 700 miliard eur a přitom peníze nemusejí zatím nikomu vyplácet,“ vysvětlil výkonný ředitel UniCredit CAIB Polsko Sebastian Siejko.  

Varšavská burza láká k obchodování ale také soukromé osoby. „Na drobné investory připadá až třetina celkového obratu na (polských) finančních trzích. Lidé mají akcie hodně rádi,“ popsala redaktorka polské televize TVP Ewa Cieminska.

Tradice kapitálové trhu v Polsku se datuje až do roku 1817. Ve své dnešní podobě obchoduje burza od 16. dubna 1991. Je tak o více než rok starší než pražský trh, který se investorům otevřel 24. listopadu 1992.