Češi si zřejmě budou muset připlácet za plomby

Praha - Českým pacientům hrozí, že budou muset sáhnout hlouběji do kapsy nejen v ordinacích praktických lékařů, na pohotovosti nebo v nemocnici, ale také u zubařů. Česká stomatologická komora totiž chce, aby si dospělí připláceli například za běžné plomby nebo kořenové výplně. Zdůvodňuje to tím, že platby, které za péči lékařům poskytují zdravotní pojišťovny, z daleka nekryjí veškeré náklady.

Česká stomatologická komora tvrdí, že cena péče zubních lékařů v ČR je v současnosti silně podhodnocena. Prezident komory Jiří Pekárek v pátečním Dobrém ránu vysvětlil: „V současné době platí pojišťovny za zhotovení malé a velké plomby nebo i několika výplní na jednom zubu během jednoho roku pouhých 162 korun. To je cena, za kterou nelze udělat kvalitní výplň. Když vypočteme, kolik by měla ordinace za tu plombu dostat, tak minimální cena je 350 korun. Takže jsme na křižovatce. Buď budou mít pojišťovny dost peněz, aby zaplatili alespoň v té minimální ceně, nebo budou muset přiznat, že tyto peníze nemají a bude je muset zaplatit pacient.“

Stomatologové zdůrazňují, že získávání peněz bez pacientů nebude bez efektu. Lidé za ně získají kvalitnější péči. „Když srovnám výkony, které jsou v České republice hrazeny pojišťovnou, s výkony, které hradí pacient v zahraničí, tak je to asi tak stokrát až tisíckrát méně. Za tuhle cenu se skutečně zub kvalitně ošetřit nedá. Takže přímá platba vlastně umožní, aby se ošetřovalo lépe,“ zdůvodnil postoj lékařů v rozhovoru pro Českou televizi stomatolog Luděk Peřinka.

Připlácet u zubaře by se mělo v Česku začít už v roce 2009. Česká stomatologická komora však navrhuje, že by se poplatky neměly vybírat od dětí. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta povede opatření také k tomu, že se lidé budou svému chrupu více věnovat, a budou tedy potřebovat méně odborné péče. Přestože záměr kritizuje Svaz pacientů ČR, jeho viceprezident Josef Mrázek ve studiu ČT24 připustil, že je nutné perzekuovat lidi, kteří si svůj chrup poškozují sami: „Samozřejmě ta otázka, co udělat s těmi, kteří si způsobují následky například kouřením, to je zvláštní disciplína. Nad tím je potřeba přemýšlet, pracovat, dělat v tom kroky. Ale rozhodně ne tím způsobem, že se postihne spousta lidí, zejména v té kategorii seniorů, kteří samozřejmě nemohli tu situaci ovlivnit v těch letech, kdy oni byli mladí. Tehdy nebyly kvalitní pasty, ani osvěta nebyla správná.“

V České republice si v současnosti občané hradí asi 25 procent zubařské péče. Ve Francii to je ale 40 procent a v Irsku dokonce 80. Z nových členských zemí Evropské unie se významněji podílí pacienti na péči například ve Slovinsku, kde si musí zaplatit 50 procent nákladů na stomatologické ošetření.