E.ON po roce prozradil cenu za aktiva Endesy

Frankfurt - Německá energetická společnost E.ON se dohodla, že převezme část aktiv španělského konkurenta Endesy za 11,8 miliardy eur (téměř 300 miliard Kč). Základy této dohody byly sjednány již v loňském roce v rámci převzetí Endesy firmami Enel a Acciona, konečná cena však byla stanovena až nyní.

E.ON zaplatí 8,9 miliardy eur za aktiva Endesy ve Španělsku, Francii, Itálii, Polsku a Turecku. Současně převezme dluh v hodnotě zhruba 2,9 miliardy eur.

Společnost E.ON se loni vzdala nabídky na převzetí Endesy ve prospěch firem Enel a Acciona. Dohodla se však, že část aktiv Endesy od těchto firem později koupí. Původně se předpokládalo, že cena těchto aktiv se bude pohybovat kolem deseti miliard eur.

Transakce by podle generálního ředitele E.ON Wulfa Bernotata mohla být minimálně pro letošní rok poslední velkou akvizicí v energetickém sektoru. E.ON se díky transakci stane jednou z největších energetických společností ve Španělsku. Získaná aktiva by navíc mohla již v letošním roce podpořit zisky podniku. Firma tento měsíce předpověděla, že její provozní zisk letos stoupne o pět až deset procent. Upozornila, že čím dříve se převzetí aktiv Endesy uskuteční, tím výraznější bude nárůst zisku.