Polsko odtajnilo privatizační balíček

Varšava - Polská vláda zveřejnila jména firem, které chce privatizovat. O některé z nich budou mít zájem i Češi. Skupina ČEZ by chtěla další polské elektrárny, sháňka se strhne i třeba o polské nábytkářské firmy. Privatizace by měla být dokončena do pěti let, týká se několika set především malých a středních podniků.

„Klíčové jsou pro nás malé a střední firmy, na ty kladu hodně velký důraz. V minulých letech se na ně úplně zapomnělo, přitom už dávno měly být soukromé. Jde o skutečně stovky podniků. A co se týče velkých společností, důležitý je chemický a energetický sektor a taky doprava. Prodej bude probíhat jednak přímo strategickým investorům, ale taky přes burzu. Celý proces bychom chtěli dokončit v příštích několika letech,“ představil České televizi koncepci zbavení se státního majetku ministr privatizace Alexandr Grad. 
 
„Poslední tři roky byly vyloženým plýtváním času. Stát si zbytečně ponechal firmy, které mohly mnohem lépe fungovat jako privátní, třeba  energetika nebo železnice,“ postěžoval si ředitel oddělení analýz banky Pekao Roland Paszkiewicz.
 
Kritikové ale říkají, že nejde o privatizaci v pravém slova smyslu, na prodej jsou převážně jen menšinové podíly a mnoho strategických firem mezi nimi chybí. Polsko nechce přenechat cizím investorům těžaře drahých kovů KGHM ani ropné rafinerie. PKN Orlen, vlastník českého Unipetrolu, zůstane dál pod většinovou státní správou.
 
V příštích měsících se v Polsku bude prodávat několik klíčových firem, mezi nimi varšavská burza a podíly v některých bankách a loděnicích. Privatizovat by se měly elektrárny, od nich si vláda slibuje největší výnosy.
 
O privatizaci polské energetiky se zajímá také ČEZ, už koupil dvě polské elektrárny. Mluvčí ČEZu Eva Nováková ale konkrétní plány společnosti v Polsku zatím nespecifikovala, více se ČEZ vyjádří, až budou známy konkrétní nabídky. Elektřinou ale české ambice nekončí. „Sledujeme pro naše klienty obory telekomunikace, energetika a taky nábytkářství. Zlaté obchody se dají dělat v těch oborech, které nejsou moc vidět,“ shrnul analytik Cyrrus Jan Procházka.