Čína vykročí do třetí generace s vlastní technologií

Peking - Čína začne příští týden zkoušet bezdrátové služby třetí generace (3G), které budou využívat její domácí technologii TD-SCDMA. Uvedla to dnes čínská média a později potvrdila telekomunikační společnost China Mobile, která bude systém testovat. Trh bezdrátové komunikace by tak mohl mít na dosah okamžik, kdy se na něm objeví zcela nové služby, včetně rychlého bezdrátového připojení k internetu.

Investice do nové technologie spolknou miliardy. 3G už měla v Číně dávno existovat, Peking však její komerční využití několikrát odložil. Testováním nového standardu bude pověřena společnost China Mobile, která v úterý zprovozní 20 tisíc telefonů a 5 tisíc datových karet.
 
Přístroje budou k dostání nejprve v Pekingu a dalších sedmi velkých městech. Podnik ale neuvedl, jak dlouho by mohla testovací fáze trvat, zda se rozšíří také na další lokality, anebo kdy by úřady mohly přistoupit k udělování licencí na poskytování těchto služeb.
 
Bezdrátové služby třetí generace umožňují vedle širších možností komunikace například rychlý přístup na internet nebo sledování videoklipů a televize. Peking domácí technologii 3G vyvíjí od roku 2001 a doufá, že tím dá možnost uplatnění čínským firmám. Jde také o to, aby Čína nemusela platit všechny licenční poplatky autorům dvou globálních standardů WCDMA a CDMA-2000. Tyto standardy jsou nicméně v Číně rovněž schváleny.
 
Testovací fáze bezdrátových služeb třetí generace přichází v době, kdy se čínské úřady podle nejrůznějších zdrojů chystají k zásadní přeměně celého telekomunikačního sektoru. V rámci restrukturalizace se možná změní struktura majetku největších státních telekomunikačních firem, a to zřejmě tak, aby byly schopny efektivnější konkurence.
 
Vláda už dříve uvedla, že bezdrátové služby třetí generace by měly začít fungovat ještě před letní olympiádou, která začne v srpnu. Ze zahraničních firem by mohla z chystaných změn těžit Nokia nebo Motorola. Podniky jsou zpravidla připraveny a čekají pouze na to, až vláda v Pekingu zvolí firmy, kterým udělí licence na provozování technologie 3G.