Na letištích v Česku začne fungovat schengenský provoz

Praha - V noci na neděli se lidem zjednoduší cestování po značné části Evropy. Po pozemních a námořních hranicích začnou i na letištích v Česku, Slovensku a sedmi dalších nových členských zemích EU platit pravidla takzvaného schengenského prostoru. Díky nim je možné cestovat mezi státy tohoto prostoru, aniž by lidé museli absolvovat pasové kontroly. Dnes dopoledne slavnostně zahájí schengenský provoz na mezinárodním letišti v Praze - Ruzyni premiér Mirek Topolánek.

V rámci začlenění českých letišť do schengenského prostoru přestanou pro cestující do zemí EU platit pasové kontroly. Při cestě se budou prokazovat jen palubní vstupenkou a průkazem totožnosti. Mimo Schengen bude letecký provoz v Česku zajišťovat 16 z tuzemských 20 mezinárodních letišť.

Česko vstoupilo do schengenského prostoru společně s osmi dalšími zeměmi na konci loňského roku. Zatímco z pozemních hranic zmizely kontroly již v prosinci, z letišť odejde policie s tříměsíčním zpožděním nyní.

Oblast umožňující cestování bez pasů se tak rozšířila na 24 států a rozprostírá se nyní v délce 4000 kilometrů od Portugalska po Estonsko. Když někdo do prostoru vstoupí, tak už při cestách do jiných zúčastněných států nemusí žádnými dalšími hraničními kontrolami procházet.

Vydáno pod