ODS chce prosadit okamžitou deregulaci nájemného

Praha - Občanští demokraté chtějí ve sněmovně prosadit zrušení zákona, který počítá s ukončením regulace nájemného až v roce 2010. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že ODS chce zároveň novelizovat i občanský zákoník. Pokud by návrh prošel parlamentem a podepsal jej i prezident, nájemné by v některých městech podle deníku mohlo vzrůst na víc než dvojnásobek.

Výše nájmů by se nově určovala dohodou mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pokud by nájemník nesouhlasil s navrženou cenou, mohl by majitel podat soudu návrh na zvýšení činží na úroveň obvyklou v daném místě a čase. V případě, že by mu dal soud za pravdu, zvýšená cena by platila zpětně od okamžiku podání návrhu k soudu.     

Návrhem se již zabývalo vedení poslaneckého klubu ODS a schválilo jej. „Jde o věcný záměr, se kterým jdeme do politických jednání,“ informoval Právo poslanec Jan Bürgemeister (ODS). Cílem novely je podle něj navození systematického vztahu mezi nájemci a pronajímateli, který v současnosti platný zákon o nájemném narovnává zcela nedůsledně, protože například vůbec nerespektuje kvalitu pronajímaného bytu.    

Pokud by návrh ODS skutečně prošel schvalovacím řízením a byl přijat, znamenalo by to skokové zvýšení nájmů. Nejvíce by jím byli zasaženi obyvatelé větších měst, kde i přes postupné zvyšování činží nastartované v roce 2006 regulované nájemné stále nedosahuje obvyklé tržní výše. Mnohdy lidé platí pouze třetinu ceny, kterou by jim diktoval trh.   

Návrh ODS okamžitě sklidil vlnu kritiky. Proti je mimo jiné i poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil. „Neumím si představit, že by něco takového mohlo být přijato. Řadu nájemníků by to přivedlo do zoufalé situace,“ řekl Právu.    

Ekonomové ale často uvádějí, že deregulace nájemného asociální není. Považují naopak za asociální a nemorální uchovávání současného stavu. V podstatě totiž nyní dochází k tomu, že nájemci žijí v bytech na úkor pronajimatelů. V jaké míře regulovaného nájemného skutečně využívají občané, kteří by si placení tržní ceny skutečně nemohli dovolit není známo.     

V České republice je v současnosti přibližně 800 tisíc bytů s regulovaným nájemným. Sbližování jejich činží s tržními cenami má probíhat postupně do roku 2010. Podle ČSÚ se již ale nůžky mezi tržními a regulovanými cenami za pronájem bydlení začaly zavírat. V říjnu se tržní nájemné meziročně snížilo o 0,3 procenta, zatímco v bytech s regulovaným nájemným si museli lidé v průměru připlatit 17 procent.