Od neděle je mezi Evropou a USA „Otevřené nebe“

Brusel - Schengen není jedinou změnou, která se dotkne letecké dopravy. Ode dneška platí dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy označovaná jako Otevřené nebe. Od dohody se očekává snížení cen letenek, méně regulace nebo více přímých linek. Do budoucna tak vzroste počet letů mezi Evropou a USA.

Letenka z Prahy do New Yorku stála v roce 1990 dvacet tisíc tehdejších korun. Pro většinu Čechů to byl nedostupný luxus. Teď jsou ceny skoro poloviční. Česko a Ameriku ale spojují jen dvě linky denně. To by se mohlo brzy změnit. Umožní to nová dohoda o Otevřeném nebi.
 
Až dosud letecké podnikání mezi starým a novým kontinentem omezovaly různé bariéry. Ne všechny aerolinky směly vypravovat lety z každého letiště. Teď to bude jinak. Díky dohodě bude možné, aby letecké společnosti provozovaly přímé lety nejen ze svých zemí, ale také z jiných států po Evropě. Úmluva totiž ruší omezení týkající se tras nebo počtu letů. Až pětinásobně by se tak mohl zvýšit počet letů mezi oběma kontinenty.
 
Evropská Unie očekává, že v příštích pěti letech přibude v letadlech 26 milionů cestujících. V leteckém byznysu vznikne 80 000 nových pracovních míst a letenky v průměru zlevní o 25 až 40 eur.

Vydáno pod