Mléčné výrobky a pečivo od nového roku zase výrazně podraží

Praha - Všichni zemědělci, výrobci i obchodníci se shodují na tom, že ceny mléka, mléčných výrobků i pečiva ještě porostou, ačkoliv například mléčné výrobky podražily od začátku roku v průměru o 20–30 procent. Od nového roku může s cenami potravin navíc zamíchat ještě daň z přidané hodnoty, jejíž zvýšení na devět procent odsouhlasili poslanci v rámci reformních opatření.

Důvodů zdražení mléčných výrobků je hned několik: větší poptávka v Asii, celosvětově nízká úroda obilí a výroba biopaliv, kvůli které zdražují krmné směsi. S tuzemskými cenami hodně hýbají hlavně německé mlékárny, které přeplácejí české protějšky a vykupují od nich mléko o 15 procent dráž. Hrozí tedy, že čeští mlékaři budou muset nabídnout vyšší cenu, aby měli z čeho vyrábět.

Kromě mléčných výrobků by mělo podražit i pečivo. Vyšší ceny odůvodňují pekaři dražší moukou, naftou a energiemi. „Chleba by měl stát 25 korun a rohlík přes dvě koruny,“ informuje Jaroslav Pomp, mluvčí United Bakeries, přední pekárenské společnosti v České republice.

Nárůst cen podle obchodníků se zpožděním kopíruje vývoj v západní Evropě. „Mléko na západních trzích roste momentálně poměrně pomalu, v některých případech dochází i k poklesu. V Česku se ale tyto trendy obvykle projevují se zpožděním tří až čtyř měsíců,“ vysvětluje finanční analytik Petr Bánovský.