Ministerstvo práce mění systém účtů určených na důchody

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí začíná podnikat kroky vedoucí k důchodové reformě. Dosavadní účet penzijního pojištění se bude transformovat na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu, na který se převedou i výnosy z některých kapitálových akcí ministerstva. Peníze na povinné penzijní pojištění si zatím ale lidé nebudou moci ukládat na soukromé účty.

Na nově zřízený účet se budou podle ministra práce a sociálních věcí shromažďovat prostředky plynoucí z povinného důchodového pojištění, ale i výnosy plynoucí ze zapojení ministerstva práce a sociálních věcí v podnicích jako je například Česká energetická přenosová soustava. Takto získané peníze bude moci ministerstvo investovat do domácích i zahraničních dluhopisů. Díky tomu by měly finance určené na penze začít narůstat. „Náš odhad je, že za předpokladu, že budeme provádět ze zákona povinnou valorizaci, bychom na tomto účtu mohli shromáždit částku až 40 miliard korun bez výnosů z privatizace a kapitálové účasti státu v jiných projektech,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Současný průběžný penzijní systém by měl ale zůstat prozatím zachován. Opt out, tedy možnost ukládání části prostředků z povinného důchodového pojištění na soukromé účty jednotlivých přispěvatelů, se zatím neplánuje. Důvodem je podle Nečase nedostatek financí, který bude přetrvávat i po plánovaných změnách v systému účtů. „Těch 40 miliard by v roce 2010 umožnilo opt out tak 2,5 procenta, možná 3 procenta na jeden rok,“ zdůraznil ministr.

K tomu, aby si obyvatelé České republiky mohli začít spořit alespoň částečně na soukromé účty, by bylo podle Nečase potřeba přivést do systému další peníze například z kapitálových účastí státu v podnicích nebo z privatizace. Zmínil také možnost získání dodatečných příjmů z daní: „Jedna z možností jsou nepřímé daně, včetně spotřební daně na energie nebo DPH.“

Dlouhodobá neudržitelnost průběžného důchodového systému je problémem většiny evropských států. Aby totiž mohl efektivně fungovat, vyžaduje růst populace. Evropa ale v posledních letech zaznamenává spíše její pokles. K reformě financování penzí proto již přistoupilo například Slovensko. Od roku 2005 tam začaly fungovat správcovské společnosti, jejichž úkolem je vytvoření třech penzijních fondů, které mají zajistit kapitálovou složku systému.