Diplomaté by měli v zahraničí více lobovat za zájmy českých firem

Praha - Vláda chce posílit pravomoci diplomatů v ekonomické oblasti. V budoucnu by měli v zahraničí více lobovat za zájmy českých firem. Pomáhat by jim v tom měla Rada pro obchod a investice, kterou chce vytvořit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Vláda bude o jeho záměru jednat příští týden.

Nově zřízená rada by měla podle Schwarzenberga dohlížet na kvalitu obchodně-ekonomických služeb státu a navrhovat opatření, která povedou k jejich zlepšení. K jejím úkolům by mělo patřit také určování teritoriálních priorit českého zahraničního obchodu a koordinace činností vládních agentur CzechTrade a CzechInvest. „O co teď jde, je lepší koordinace s ministrem průmyslu a obchodu, částečně i s ministrem zemědělství, a také o lepší školení našich diplomatů v této záležitosti,“ dodává ministr zahraničí.

Posílení pravomocí diplomatických pracovníků i založení Rady pro obchod a investice má napomoci rozvoji českých obchodních vztahů zejména na východě. V Rusku a v dalších zemích totiž dává záštita státu obchodu punc důvěryhodnosti.

Velmi neuspokojivá je v současnosti situace především v Číně. Poslanec a člen zahraničního výboru Miroslav Souček (ČSSD) ji v rozhovoru pro ČT24 komentoval takto: „S působením našich diplomatů v Číně je to naprosto tristní.“ To je v prudkém kontrastu právě s čínskou diplomacií, která vlastní firmy ve světě zastupuje velice pilně.