Dow Jones láme rekordy

Praha - Americká burza dnes otevřela obchodování na 14.160 bodech a začala mírně klesat. Dlouhodobě však americké indexy posilují. To potvrdil i první říjnový den, kdy se index Dow Jones vyhoupl nad hranici 14 000 bodů. Oba americké akciové indexy lámou nové rekordy.

Dow Jones v úterý uzavřel na hodnotě 14 164 bodů. Tím se dostal na nové maximum. Stejně je na tom i širší index S&P 500, který se posunul na 1565 bodů - oba tak potvrzují dlouhodobý růst. „Lze říci, že jsme se dostali na úrovně, na kterých byly indexy před hypoteční krizí, tedy kde se ocitaly v průběhu měsíce července,“ vysvětluje Vladimír Vávra, analytik Patria Directu.

Index S&P 500 poskočil za poslední rok o 15, nejstarší Dow Jones dokonce téměř o 20 procent. S kurzy akcí do určité míry zatočila i zpráva americké centrální banky o snížení úrokových sazeb. Největší podíl ale mají jednotlivé firmy, které jsou zahrnuty v amerických indexech. „V předešlých kvartálech jsme byli svědky nárůstu zisků společností obsažených v indexu SMP o více než deset procent, myslím si, že zhruba ten desetiprocentní nárůst amerického trhu jako celku, měřeno jednotlivými akciovými indexy, je ospravedlnitelný,“ dodává Vávra.

Vývoj na americkém akciovém trhu z části ovlivňuje i to, jak se mění hodnota akcií upsaných na české Burze cenných papíru i v RM-Systému. Pražská burza teď kopíruje vývoj amerických trhů a ocitá se také ve vysokých hodnotách.