Dnes mají lidé poslední možnost podat daňové přiznání za loňský rok

Praha - Dnešek je posledním dnem, kdy mají poplatníci nevyužívající služeb daňového pradce možnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob za loňský rok. Protože se dnes očekává hlavní nápor poplatníků, rozšířily podatelny provozní dobu do 18 hodin. Lidé, kteří využívají služby daňových poradců, mají čas až do konce června.

Dokumenty lze zaslat poštou, přičemž poštovní razítko musí mít ještě březnové datum, nebo elektronicky. Elektronická forma zatím není kvůli nesnadné operaci s elektronickým podpisem příliš využívaná. Poplatníci navíc musí podání zopakovat do tří dnů na finančním úřadě.

Pokud lidé nestihnou podat daňové přiznání včas, hrozí jim zvýšení vyměřené daně až o desetinu. V případě pozdní úhrady daňové povinnosti je nutné počítat i s úroky za prodlení. Daňový poradce Jan Ambrož v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že pro daňové poplatníky je nejdůležitější stihnout daňové přiznání do konce března především podat. Pokud dnes pouze nezaplatí vyměřenou částku, čeká je výrazně nižší pokuta, než kdyby se k daňové povinnosti nepřihlásili.

„Kdyby měl například poplatník zaplatit daň 50 tisíc a podal daňové přiznání zítra, hrozí mu pokuta pět tisíc korun. V případě, že dnes nestihne člověk zaplatit, tak mu hrozí úrok z prodlení jenom 18,5 procenta p.a., což by za jeden měsíc dělalo z 50 tisíc korun zhruba 750 Kč,“ vysvětlil Ambrož.

Loni růžový formulář vyplnilo 2,23 milionu lidí, v letošním roce se očekává další zlomení rekordu. Naposledy lze rovněž využít institutu společného zdanění manželů.