Česko se pojišťuje proti výpadkům proudu

Praha - Po dvaceti letech na území Česka přibyl nový úsek vysokonapěťového elektrického vedení. Stožáry s vedením o napětí 400 tisíc voltů propojily Prahu s Libereckem. Tato nová, příčná spojka má zamezit eventuálním výkyvům v síti. Novou dálnici pro elektrický proud tvoří 67 kilometrů drátů. V pražském a libereckém regionu totiž přibývají lidé a firmy a spotřeba elektřiny roste.

„Příčná spojka podmiňuje rozvoj průmyslu. Rozvoj východních a severovýchodních Čech, zkrátka severně a východně od Prahy,“ uvádí Pavel Švejnar ze společnosti ČEPS. A bez proudu to může dopadnout jako v USA a Kanadě v roce 2003, kdy se ve tmě ocitly miliony lidí. Nefungovaly ledničky, internet, banky ani obchody a hrozilo rabování. I Česko už má za sebou první velký blackout – loni v červenci. „V loňském roce 25. července jsme skutečně měli problematický stav, kdy ČR ztratila schopnost přenášet elektřinu,“ vysvětluje Vladimír Tošovský z ČEPSu.

Až dosud vedla většina tras vysokého napětí v Česku od západu na východ. Tedy od uhelných elektráren do zbytku republiky. Nová příčná spojka vede v severojižním směru a měla by pojistit, že případná porucha na vedení nevyhodí proud lidem v celé zemi. Česko je ale také závislé na okolních státech.

„Je to jeden fyzikální celek, poruchy, které se odehrávají v jiných částech EU se šíří do ČR,“ dodává Švejnar. „Jedná se zejména o Německo, kde je problém v severojižním směru a ten samý problém je v Rakousku, což se dá označit za nejslabší místo v Evropě,“ říká David Kučera z Energetické burzy.

Právě obchodníci s elektřinou dobře vědí, jak složité bývá elektrický proud koupit a hlavně dopravit přes hranice. Doslova zahlcené jsou teď například sítě vysokého napětí mezi Českem a Slovenskem. „Zdražuje se nám slovensko-česká kapacita, která stála několik centů na MW hodinu, dnes očekáváme tyto ceny v řádu několika eur,“ dodává Kučera.

Společnost ČEPS hodlá v budoucnosti investovat do podobných projektů jako je tento dvě a půl miliardy korun ročně. Již příští rok má začít výstavba propojení elektrických soustav Česka a Rakouska.