Komise varuje Česko kvůli deficitu rozpočtu

Praha - Ministři financí sedmadvacítky řešili státní kasu Česka. Nelíbí se jim navržený deficit a doporučili ministru Kalouskovi, aby ho snížil. Vláda se totiž v minulosti zavázala, že letošní hospodaření státu neskončí se schodkem vyšším než 3,3 procenta hrubého domácího produktu. Podle odhadu expertů bude ale vyšší.

Miroslav Kalousek si tentokrát přijel do Lucemburku pro kritiku. Česko letos nesplní svůj závazek rozpočtového deficitu. Podle odhadu ministerstva financí totiž dosáhne 3,6 procenta, podle některých ekonomů až 4 procenta hrubého domácího produktu.

„Česká republika dostala nová doporučení, jak upravit deficit rozpočtu. Český ministr financí je naprosto podpořil, ačkoli vím, že prostředí, ve kterém se snaží zlepšit veřejné finance, není příznivé,“ uvedl po jednáních eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Evropská komise má tři požadavky. Příští rok by se měl deficit snížit o 0,75 procentního bodu oproti letošku. Neměl by překročit tři procenta HDP. „To je snad úkolem každého ministra financí, že musí dodržet deficit pod tři procenta. Nejenom, že to slibuji, já o tom nepochybuji,“ nechal se slyšet Kalousek. A třetí doporučení? Do roku 2012 by měl schodek veřejných financí klesnout na jedno procento HDP.

Tomu ale opozice nevěří. „Mám obavu, že tak, jak byla schválena tzv. reforma veřejných rozpočtů, tak nezaručuje, že deficit bude klesat i po roce 2010. Naopak se obávám toho, že po roce 2010, až se vyčerpají stávající opatření, deficit zase poroste,“ varuje bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka.

Když Česko požadavky Evropské unie nesplní, bude mít potíže. V krajním případě hrozí sankce. V minulosti ale takový trest nikdy žádný stát nedostal. Česko s vyšším deficitem rozpočtu zdaleka není jediné. Problémy má i Polsko, Slovensko i Maďarsko, ze zemí eurozóny pak Portugalsko nebo Itálie.