Z Becherovky a Absolut vodky jsou sourozenci, pěstounem je Pernod Ricard

Paříž - Pernod Ricard získal v aukci Vin & Sprit. Švédský nápojový gigant vlastnil ve svém portfoliu například známou vodku Absolut. Ta je teď spolu s dalšími značkami majetkem francouzské nápojové skupiny, kam se řadí i karlovarská Becherovka. Pernod Ricard přišla koupě na 5,6 miliardy eur.

Privatizační projekt švédské vlády svedl dohromady Pernod Ricard a americký Fortune Brands. Francouzi své soupeře přeplatili, nabídli také zachování základny likérky ve Švédsku. Akvizice potvrdila Pernod Ricard v pozici druhé největší společnosti na trhu.

Absolut vodka je po Smirnoff, Bacardi a Johnnie Walker čtvrtý nejprodávanější destilát na světě. Dle finančního ředitele Pernod Ricard Emmanuela Babeau je právě Absolut tím největším lákadlem na akvizici. „Je to ikona a navíc se dobře prodává, je jednou ze čtyř značek, kterých se prodá nad 10 milionů lahví ročně,“ uvedl Babeau. Největší úspěch má značka ve Spojených státech amerických. „Právě na americký trh se chceme ještě více zaměřit,“ dodal Babeau.

Další expanzí Pernod Ricard by mohla být snaha koupit zahraniční divize výroby a expedice vodky Stolichnaya, jak uvedla společnost. Pro políčení si na ruskou vodku se firma nechala slyšet, že využije i část prostředků, odhadem 150 milionů eur ročně, které jí poplynou ze správy Vin & Sprit.