Praha ožila budoucností bezdrátových technologií

Praha – V metropoli se 9.10. konala konference a výstava Mobile and Wireless Solutions (MWS), která nabídla širokou paletu možností využití mobilních a bezdrátových technologií. Mezi hlavní témata konference patřilo zvýšení mobility firemních manažerů, možnosti prodeje produktů a služeb přes mobilní telefony a program Nokia for Business.

Podle šéfredaktora časopisu INSIDE Petra Koubského, který byl hostem Dobrého rána v České televizi, lze digitální technologie dělit do dvou základních skupin podle toho, zda jsou či nejsou propojeny se sítěmi mobilních operátorů. Právě skupina integrovaná do sítě pokrytí nyní prochází dynamickým vývojem, který si klade za cíl okamžitou a neomezenou přístupnost dat pro laické i profesionální uživatele těchto technologií. „Data mají být přístupná komfortně, kdekoli, kdykoli a v jakékoli formě,“ uvedl v diskusi o budoucnosti wireless technologií obchodní vývojový manažer firmy LOGOS Igor Šmerda.

Rizika spojená s užíváním bezdrátových technologií souvisejí s omezenými zkušenostmi se zabezpečením šíření signálu. A právě bezpečnost šíření signálu, ochrana proti zneužití dat a zavádění biometrických prvků patří mezi hlavní trendy budoucnosti.

Zdravotní rizika spojená s užíváním bezdrátových technologií nebyla podle Petra Koubského vědecky prokázána a s jejich výskytem odborná veřejnost nepočítá, i když tuto možnost nevylučuje. Jedním z vrcholů vývoje wireless technologií bude tzv. inteligentní domácnost. Jedná se o kompletní bezdrátovou síť, která umožní ovládání veškerého domácího příslušenství.

Vydáno pod