Podvod v obchodu s Marubeni připravil Lehman Brothers o 352 milionů dolarů

New York/Tokio - Americká investiční banka Lehman Brothers přišla o více než 350 milionů dolarů (přes 3,7 miliardy Kč) kvůli podvodu, ze kterého podezřívá dva bývalé zaměstnance japonské obchodní společnosti Marubeni. Na investiční dům podala žalobu.

Dva bývalí zaměstnanci společnosti Marubeni podle zdroje agentury Reuters přesvědčili banku Lehman Brothers, aby se podílela na financování údajných kontraktů firmy Marubeni s nemocnicemi pod hlavičkou firmy Asclepius. Když ale banka koncem února vyžadovala platbu, kterou měla v rámci dohody o financování obdržet, odmítla společnost Marubeni peníze vyplatit s tím, že kontrakty byly padělané.

Dle interního auditu společnosti Marubeni banka nepochybila, vše je vinou dvou 10. března propuštěných zaměstnanců. Naopak Marubeni obvinila společnost Asclepius z manipulace s jejími zaměstnanci. Vedení společnosti Asclepius už dříve rezignovalo. Vyšetřování kauzy, která od pondělního rána leží na stole tokijského soudu, se tak zřejmě povede v osobní rovině, a to bez vazby na inkriminované společnosti. 
 
O bance Lehman Brothers se na burze už delší dobu šeptá, že s ní něco není v pořádku. Teď už se ví, že může jít o druhý Enron. Agenturní zdroje se domnívají, že fraud se netýká jen Lehman Brother, ale zapleteno je v něm více velkých firem. Nervozita zřejmě zasáhne i finanční trh a experti odhadují, kdy vypukne „run“ na banku, tedy, kdy vkladatelé začnou ze strachu z nejistoty vybírat svou hotovost. Lehman Brothers se ale nechala slyšet, že likvidity má dost.
 
Odeznění finanční krize nepodpořila ani zpráva o největší evropské bance (měřeno aktivy). Švýcarská UBS je dle předpokladů investiční banky Merill Lynch krok od odepsání dalších 11 miliard dolarů na špatných úvěrech.

Vydáno pod