Inflace v eurozóně pokračuje v růstu, v březnu na 3,5 procenta

Brusel - Meziroční inflace v zemích eurozóny stoupla v březnu na nové rekordní maximum 3,5 procenta z únorových 3,3 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Kvůli vysoké inflaci Evropská centrální banka (ECB) zatím váhá s podpořením slábnoucí ekonomiky snížením úrokových sazeb.

Inflace v zemích platících eurem láme jeden historický rekord za druhým již od počátku letošního roku. Vzhůru ji tlačí rostoucí ceny energie a potravin, které hrály hlavní roli i v březnu, jak minulý týden naznačily údaje o předběžné inflaci z Německa a Belgie.     

ECB si klade cíl držet inflaci do dvou procent, reálné hodnoty už však leží vysoko nad touto hranicí. Banka teď nemůže proti inflaci zasahovat zvyšováním úroků, protože ekonomický růst se v důsledku nastupující recese v USA a globálním úvěrovým problémům zřetelně zpomaluje.     

ECB by v situaci ochabujícího růstu ekonomiky měla teoreticky, podobně jako jiné centrální banky západních zemí, své úroky snižovat; kvůli vysoké inflaci se tohoto kroku ale obává. Finanční trhy nicméně očekávají, že během roku se základní sazba z nynějších čtyř procent přece jen sníží.