Ryanair létá na 70 nových evropských trasách

Irsko - Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair otevírají 70 nových tras v Evropě, jejich počet se tak zvýší na 550. Low costy v Česku ale nepovažují jejich krok za hrozbu. Ryanairu totiž zatím chybí linka do Prahy. Expandují i další nízkonákladoví dopravci – například Sky Europe.

Konkurence low costů v Evropě se přiostřuje. Irský Ryanair, kterému patří skoro třetina na nízkonákladovém trhu evropské přepravy, významně rozšiřuje linky. Nově zavádí lety z Barcelony, Dublinu, Düsseldorfu, Liverpoolu nebo třeba Stockholmu. Dva nové lety přibudou i z Belfastu a Valencie. „Ryanair se vždycky hodně agresivně podílel na všech možných cenových akcích, ale na menších letištích,“ říká analytik Jan Procházka.

Podle mluvčího Ryanairu Petera Sherrarda získá 5 milionů nových cestujících díky těmto linkám přístup k nejlevnějším letenkám. Bude to znamenat obrovský nárůst cestovního ruchu na evropském kontinentu.

Ryanair sice ohlásil, že v říjnu zařadí mezi své destinace i Prahu, dosud se tak ale nestalo. Nízkonákladové aerolinky přistávající v Ruzyni proto expanze Irů zatím netrápí. Nového lowcostového přepravce mají i ČSA – firmu Click4Sky, avšak jejich prioritou zůstává přeprava obchodních cestujících.

Prahu tak zatím ovládají nízkonákladové aerolinky easyJet s 814 tisíci pasažéry a bmibaby nebo Sky Europe s třemi sty tisíci cestujícími v loňském roce. Právě společnost Sky Europe ohlásila v létě otevření osmi dalších destinací. Čtyři nové linky mají létat také z Prahy. Podíl nízkonákladových přepravců v Česku je v současné době čtvrtinový. Během několika let by mohl narůst na čtyřicet procent.