Do Česka vstupuje německá mlékárenská firma Müller

Praha - Největší německý výrobce jogurtů Müller založil v Česku pobočku a bude tu usilovat o dominantní postavení. Česko je první zemí ve východní Evropě, kam firma zamířila s vlastní pobočkou.

"V zemích, kde máme zastoupení, jsme zvyklí být lídrem trhu. V Německu a Británii jsme jednička, řekl deníku Hospodářské noviny šéf tuzemské společnosti Müller Václav Najmann. Cílem společnosti je podle Najmanna do dvou let minimálně zdvojnásobit prodej jogurtů Müller.

Společnost, která do Česka své výrobky dosud pouze dovážela přes distributory, má nyní na trhu dvouprocentní podíl. Dominantní pozici v tuzemsku mají jogurty firmy Danone, následují jogurty z Olmy, Valašského Meziříčí a Kunína.

"Pokud se rozhodnou, že v jogurtech budou v Česku jedničkou, tak to nejspíš dokážou. Nemusí se nám to líbit, ale je to silná skupina, komentoval konkurenci šéf největších tuzemských mlékáren Madeta Milan Teplý. Teplý také upozorňuje, že už dnes je Müller v Česku lídrem na trhu s trvanlivým lékem, které vyrábí v pražském Pragolaktoru.

Společnost Müller už řadu let vykupuje mléko především ze severních Čech a zpracovává ho i ve svých německých podnicích. Na tom se v nejbližší době nic měnit nebude.