V Česku je až 8 milionů nepoužívaných mobilů, operátoři řeší jejich recyklaci

Praha - Mezi českými uživateli je zhruba pět až osm milionů mobilních telefonů, které se už nepoužívají. K ekologické likvidaci se přitom ročně dostane jen několik desítek tisíc přístrojů.

T-Mobile loni uvedl kampaň pod názvem Recyklístek, v rámci které za každý telefon odevzdaný k recyklaci dostal zákazník poukaz na nákup v prodejnách T-Mobile v hodnotě 200 Kč. Během tří měsíců tak firma nasbírala 50 tisíc telefonů. „Češi mají psychický problém drahý telefon, který už vlastně nemá žádnou hodnotu, přijmout jako vyřazený,“ myslí si Jan Lodl, odborník na mobilní trh, a poukazuje na malý podíl vrácených telefonů u nás.
 
V podpoře recyklace mobilů chce firma pokračovat i letos. V rámci dnes zahájených dnů mobilní etikety firma ve stanu na pražském náměstí Republiky informuje o složení mobilů, zastoupení toxických materiálů a přínosech recyklace. Pokračovat by měla i forma finanční motivace k odevzdávání starých přístrojů. Ostatní operátoři zatím recyklaci nabízejí, nijak ale klienty finančně nemotivují. 
 
„Mobily v sobě mají spoustu kvalitních materiálů, které lze použít jako druhotnou surovinu,“ uvedl předseda představenstva REMA Systém David Beneš. Když by se spočítaly drahé kovy z 5 milionu ladem ležících telefonů, získalo by se 120 kilogramů zlata, 45 kilogramů palladia a 1 250 kg stříbra. „To jsou velmi zajímavá čísla,“ liboval si po sečtení potencionálního bohatství Beneš.
 
Sběrných míst je ale v Česku nedostatek. „Snažíme se expedovat sběrné boxy lidem až pod nos, zatím jsme ale na začátku,“ uvedl Beneš.