Pojišťovny stále řeší, jak uhradit škody po havárii na D1

Praha - Hromadná havárie na dálnici D1 z předminulého týdne nemá v české dopravní historii obdobu. Pojišťovny proto musí vymyslet zcela nový způsob, jak bezmála devatenáctimilionovou pojistnou událost vyřešit. Jejich likvidátoři se dnes sešli k tajnému jednání bez přítomnosti médií. Policie ještě neoznačila viníka a tím  samotné vyplácení pojistek brzdí.

Běžně trvá vyřízení škody mezi pojišťovnou a policií tři až pět dní, pak řidič dostane peníze. „Dosavadní poznatky z České republiky nedávaly důvod k tomu, aby se model pro takovéto situace hledal,“ vysvětluje situaci Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů. Hrozí tedy, že vyřízení pojistné události na D1 se protáhne. Pokud policie nakonec viníky neoznačí, řidiči budou muset patrně pojišťovnám dokazovat, že nehodu nezpůsobili.
 
Podle Jakuba Hradce by se takový způsob vyšetřování mohl protáhnout na několik měsíců i let. A tomu se právě pojišťovny snaží zabránit. „Procesy se nastavují tak, aby mezi sebou mohly pojišťovny komunikovat a vyměňovat si informace tak, aby škoda byla co nejrychleji uzavřena a vyplacena,“ informoval ředitel komunikace České pojišťovny Richard Kapsa
 
Je možné, že nakonec bude zvolen postup běžný v Rakousku. Zainteresované pojišťovny vždy pověří jednu, která případ kompletně vyřeší. Pokud není možné najít jednoznačného viníka, platí obvykle princip, že každý šofér zavinil náraz do auta před sebou. 
 
Když se české pojišťovny dohodnou a zvolí společný postup, mohlo by se řízení zkrátit. I přesto řidiči dostanou své peníze za týdny až měsíce.