Živnostníci budou mít snazší vstup do podnikání

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu živnostenského zákona, která začínajícím podnikatelům výrazně usnadní vstup do podnikání. Nově už například nebudou potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost a s úřady budou moci komunikovat prostřednictvím sítě Czech POINT.

Mezi hlavní změny patří i to, že se místo více než stovky volných živností zavádí jen jediná. Místo živnostenského oprávnění na každou živnost zvlášť bude nyní podnikatelům stačit pouze jeden výpis z trestního rejstříku. Novela také ruší místní příslušnost k živnostenským úřadům. U některých živností navíc odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Pokud někdo vystudoval příbuzný obor nebo má potřebnou rekvalifikaci, bude mu stačit roční praxe.

Novelu vítají především zástupci podnikatelů, kterým přinese výrazné snížení administrativní zátěže. Naopak obce se ke změně zákona staví rozpačitě. Podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu je totiž připraví až o 125 milionů korun na poplatcích, které vybírají v souvislosti s živnostenskou agendou.