Rusko chce omezit podnikání zahraničních firem ve strategických sektorech

Moskva - Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila vládní návrh, který omezuje zahraniční investice v důležitých hospodářských sektorech, mezi které patří mimo jiné těžba ropy a zemního plynu, výroba letecké techniky nebo média. Rozhodnutí rovněž posiluje pravomoci bezpečnostních složek při dohledu nad podnikatelskými transakcemi. Zahraniční investory v zemi toto rozhodnutí značně znepokojilo.

Pokud novou úpravu schválí horní komora ruského parlamentu a podepíše prezident, dojde k výraznému zásahu do svobody podnikání. V případě, že budou chtít soukromé zahraniční společnosti získat více než padesátiprocentní podíl v ruské firmě, která působí v jednom ze 42 vybraných sektorů považovaných za strategické pro ruské hospodářství, budou potřebovat k tomuto kroku povolení. Jeho udělení bude posuzovat komise složená z ruských ekonomických a bezpečnostních činitelů.

S ještě přísnějšími podmínkami počítá návrh u nejvýznamnějších průmyslových sektorů, do kterých kromě těžby surovin a letecké výroby počítá také provoz pevných telefonních linek, rybolov, média, zbrojní výrobu a odvětví spojená s obranou. V případě, že budou zahraniční investoři usilovat o vstup do některého z těchto odvětví, budou potřebovat svolení ruských úřadů již v momentě, kdy jejich zamýšlená investice přesáhne 25procentní podíl ve firmě.

O vytlačení zahraničních firem ze strategických sektorů se ruská vláda snaží již delší dobu. Nejlépe se jí to zatím daří v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Zahraniční podniky postupně vytlačuje z významných nalezišť a nahrazuje je státními podniky jako Gazprom nebo Rosněfť.