USA: EU dezinformuje o výsledku sporu o růstové hormony u WTO

Washington - Evropská unie dezinformovala veřejnost, když označila pondělní rozhodnutí WTO ve sporu o evropském zákazu dovozu hovězího produkovaného s pomocí růstových hormonů za své vítězství. Spojené státy nemusí zrušit obchodní sankce, protože EU nadále brání dovozu amerického masa bez náležitých podkladů. Uvedla to mluvčí Úřadu obchodního zmocněnce USA Gretchen Hamelová.

Evropská komise si rozhodnutí vyložila zcela odlišně. WTO podle ní postup obou amerických velmocí odsuzuje. EK proto vyzvala Spojené státy a Kanadu, aby odvetná opatření zrušily.

WTO měla rozhodnout o stížnosti EU na to, že USA a Kanada proti ní uplatňují obchodní sankce ve výši 125 milionů dolarů (dvě miliardy korun) ročně v podobě stoprocentních cel na dovoz řady potravinářských produktů od vepřového a okurek po sýry. Panel rozhodců zjistil, že Washington a Ottawa sice chybovaly, když po revizi evropského zákazu v roce 2003 a předložení nových vědeckých argumentů pokračovaly v sankcích, příslušný článek WTO však tím neporušily.

Panel zároveň došel k závěru, že sankce jsou i nyní oprávněné, protože ani nové poznatky EU neodpovídají požadavkům WTO kladeným na vědeckou průkaznost. Obě strany se mohou proti rozhodnutí odvolat.

Celý spor se vleče už přes deset let let, od té doby, co USA a Kanada v roce 1997 podaly u WTO stížnost na evropský zákaz dovozu hovězího z dobytka chovaného s pomocí hormonů. Ten Brusel uvalil už v 80. letech kvůli obavám z vlivu hormonů v hovězím na lidské zdraví. WTO tehdy dala stížnosti za pravdu, protože vědecké poznatky o spojitosti konzumace hovězího ošetřeného hormony a vzniku rakoviny byly neprůkazné. K podobnému závěru došla i nyní u poznatků, kterými se EU zaštítila v roce 2003.

Vydáno pod