České podniky loni vypustily méně emisí, než směly

Brusel - České průmyslové podniky v loňském roce nevyčerpaly všechny povolenky na emise oxidu uhličitého, které jim přidělila Evropská unie. Do ovzduší vypustily 77,7 milionu tun CO2, přičemž schváleno měly 84,8 milionu tun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Evropskou komisí.

Český průmysl nevyužil všechny povolenky ani ve dvou předchozích letech. Pro období 2008 až 2012 mají přitom tuzemské firmy schváleno ještě větší množství emisí, celkem 86,8 milionu tun CO2 ročně. I to se však zdá ministerstvu průmyslu a obchodu málo, původně požadovalo 102 milionů tun. Poté, co komise limit pro ČR snížila, ji český stát zažaloval u Evropského soudního dvora. Podniky totiž mohou s nevyužitými povolenkami obchodovat. Cena za jednu povolenku se v současnosti pohybuje kolem 20 eur.

Budoucnost emisních povolenek rozděluje evropské politiky. Na základě takzvaného energeticko-klimatického balíčku by je už v roce 2013 neměly podniky dostávat zdarma, ale kupovat je v aukcích. To by mělo EU pomoci ke splnění závazku, že do roku 2012 sníží emise skleníkových plynů o pětinu. Řada členských států však s tímto návrhem nesouhlasí. Obávají se totiž o svůj těžký průmysl, který je největším producentem CO2.