Paulson pochválil Čínu za zrychlení adaptace podhodnoceného jüanu

Peking - Ministr financí USA Henry Paulson dnes ocenil Čínu za to, že nechala v poslední době posilovat svou měnu rychleji, jak to Američané požadují již léta. V dnešním projevu v Čínské akademii věd americký ministr také Čínu vyzval, aby zrušila bariéry pro dovoz technologií, které brání znečišťování ovzduší a vody.

Paulson ocenil, že kurz jüanu získal vůči dolaru od počátku roku již čtyři procenta proti asi sedmi procentům za celý loňský rok. Od července 2005, kdy Čína přikročila ke změnám kurzového režimu, posílil jüan již o 18 procent. „Proces adaptace sice není hotov, zrychlené tempo zhodnocování je však vítané a mělo by pokračovat,“ poznamenal Paulson.

Americký ministr se domnívá, že nižší kurz měny přinese nejlidnatější zemi světa významná pozitiva. Pomůže jí zvládat inflaci, která se nyní dostala na dvanáctileté maximum 8,7 procenta. Nějaká pracovní místa sice Čína kvůli posilování jüanu ztratí, nic však nenaznačuje, že by byl klesajícím kurzem narušen celkový růst ekonomiky. Udržování podhodnocené měny by naopak znamenalo vyšší rizika.

Paulson upozornil Čínu na závažné problémy s životním prostředím a vyzval Peking, aby přestal uvalovat cla na dovoz technologií na čištění vzduchu a vody. „Vysoká priorita by měla být přiznána zrušení cel a mimocelních bariér pro dovoz zboží a služeb, které mohou zlepšit zdraví a životy čínských lidí,“ upozornil. Poukázal na to, že Čína se již stává největším světovým zdrojem skleníkových plynů a je také největším světovým producentem a spotřebitelem uhlí.

Henry Paulson vede americkou delegaci, která je nyní v Číně na dvoudenním zasedání Strategického ekonomického dialogu USA - Čína. Jde o jednání na vysoké vládní úrovni, které se od roku 2006 koná pravidelně dvakrát ročně.