Zajišťovací operace ČEZu za 80 miliard posílily korunu

Praha - Na posilování koruny měla významný vliv energetická společnost ČEZ. Podle informací deníku E15 nakupovala zhruba od poloviny loňského roku českou měnu v celkové hodnotě přes tři miliardy eur. Důvodem byla právě obava o sílící kurz koruny, který by společnost připravil o nemalou část zisků z prodeje elektřiny v zahraničí.

ČEZ prodává velkou část elektřiny, kterou vyrobí, do zahraničí za eura. Sílící domácí měna však korunové zisky z takových obchodů snižuje. Firma se proto rozhodla zajistit si kurz koruny na dlouhou dobu dopředu. Více než tři miliardy eur, které do české měny investovala, odpovídají při průměrném kurzu 27 Kč/EUR asi 80 miliardám korun. Jedná se tak o jednu z největších zajišťovacích operací v historii země.

Podle finančního ředitele ČEZu Jana Brožíka společnost operace prováděla především v druhé polovině loňského roku, pokračovala v nich však i letos. Za posledních devět měsíců posílila česká měna k euru o více než tři koruny. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer významný vliv obchodů ČEZu na kurz koruny připouští. „Informovali nás o tom na začátku letošního roku. Je to potvrzení trendu, měna posiluje, firmy se brání zajištěním, a to měnu nadále posílí,“ uvedl.

Přestože ČEZ posilování koruny podpořil, jedná se podle ekonomů jen o jeden z mnoha faktorů, které ženou kurz domácí měny nahoru. Podle údajů České národní banky se loni v říjnu na devizových trzích koruna denně obchodovala v objemu zhruba 4,5 miliardy dolarů (86 miliard Kč).

V polovině loňského roku se kurz koruny pohyboval kolem 28,50 Kč/EUR, dnes je to zhruba 25,00 Kč/EUR. V příštích měsících zřejmě koruna část svých zisků umaže. „Na konci letošního roku bude podle našich predikcí stát euro 26,20 Kč,“ uvedl hlavní analytik Patria Finance David Marek. Dlouhodobě se však dá očekávat další posilování.