V prvním čtvrtletí se prodalo o deset procent automobilů více než loni

Praha - Na českém trhu se prodalo opět více vozidel. Svaz dovozců automobilů dnes prezentoval čtvrtletní statistiku. Zájem o všechny kategorie aut roste, benzin poráží naftu, diskutabilní je věková struktura dovážených automobilů.

„Tak, jako roste hospodářství, tak roste zájem o auta ve všech kategoriích,“ uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. Osobní automobily se oproti loňskému prvnímu kvartálu prodávaly o 10 procent více. O osmnáct procent vozů více se přivezlo v kategorii lehká užitková auta. Nákladních automobilů i motocyklů se shodně dovezlo o 16 procent více kusů. Až o třetinu více se přivezlo autobusů. „Zajímavé je, že se snížil růst zájmu o auta na dieselový pohon, v minulosti stále rostl,“ všiml si Tunkl. Vozy s benzinovým motorem tvořily 71 procent prodejů.

V loňském roce vstoupila v platnost legislativa umožňující dovoz jakkoliv starého ojetého vozu. „Loni tak obrovsky vzrostl zájem o ojetá auta, jen o šest procent vzrostl zájem letos, negativní je ale skladba a stáří dovážených ojetých vozů,“ upozornil Tunkl.

Nejprodávanějším osobním vozem byla Škoda s prodejem 10 495 aut. Na druhém místě skončil Ford, který prodal 2 120 vozů, následuje Volkswagen s 2 011 prodanými automobily, Renault, který prodal 1 943 vozů a Hyundai s odbytem 1 821 aut. Nejprodávanější kategorií osobních vozů byly mini a malé automobily, kterým patřila polovina trhu. Následuje nižší střední třída s podílem téměř 17 procent a střední třída s 13 procenty.

Značka Škoda byla nejprodávanější i v kategorii lehkých užitkových vozů s podílem 25 procent, což představuje 3 810 aut. Druhý skončil Volkswagen s 1 622 prodanými vozy a třetí Renault, který prodal 1 330 aut.