Společnost Hamé získají Islanďané

Kunovice - Potravinářskou firmu Hamé, výrobce Znojemských okurek, paštik Májka nebo dětských výživ, koupí islandská společnost Nordic Partners. Cenu odkupu akcií firmy společnost neoznámila. Finále transakce brzdí už jen rozhodnutí jednoho antimonopolního úřadu.

„Chybí ještě jeden antimonopolní úřad, ten v Litvě,“ vysvětlil Novotný poslední překážku transakce na trhu, kde chtějí potravináři působit. „Nordic nabídl nejlepší podmínky pro budoucnost Hamé, co se ceny a plánů do budoucnosti týče, tedy kroků dalších evropských akvizic,“ uvedl předseda představenstva Hamé Leoš Novotný. Islanďané ve firmě ponechají současné vedení. Hamé tak i nadále povede současný ředitel Martin Jagoš. 

Nordic Partners nebude zasahovat do plánu Hamé pro rok 2008. „Začneme se účastnit až přípravy plánu pro rok 2009,“ uvedl Gunnar Leo Gunnarsson, předseda představenstva Nordic Partners. Sdělil, že Nordic Partners v současné době neuvažuje o změnách v zaměstnanecké struktuře Hamé ani o přesunu či uzavření některých výroben.

Hamé mimo Česko působí také v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a na Slovensku. Svoje výrobky vyváží do dalších třiceti zemí, včetně Kuby, Japonska nebo Libye. Její tradice sahá už do dvacátých let minulého století. Nordic Partners je naopak velmi mladou firmou. Vznikla teprve před rokem a působí v Litvě, Lotyšsku a Polsku.