Odboráři Visteon-Autopal vyhlásili stávkovou pohotovost

Ostrava - Výrobce automobilových součástek a zejména osvětlovací techniky do automobilů vyhlásil stávkovou pohotovost. Odbory s vedením už od ledna hledají společnou řeč o výši mezd. Stávková pohotovost začne platit od dnešního poledne, o vyhlášení stávky zatím odboráři neuvažují.

Jednání odborů a managementu vázne na novém systému mzdového hodnocení, se kterým vedení firmy se třemi závody a bezmála 5 tisíci zaměstnanci přišlo bez předchozí domluvy s odboráři. „Zaměstnavatel navrhuje novou strategii v odměňování zaměstnanců, přičemž nepočítá s nárůstem mezd, pouze se jedná o různé přesuny složek mzdy, nezohledňuje vysokou inflaci a dopady reformy veřejných financí na mzdy svých zaměstnanců,“ uvedl předseda odborů Antonín Majer. Dodal, že cílem stávkové pohotovosti je uzavření kolektivní smlouvy, která bude zaručovat všem zaměstnancům růst reálné hodnoty jejich mezd. Během stávkové pohotovosti nebude práce ve společnosti přerušena.
 
Loni si zaměstnanci firmy podle odborářů vydělali v průměru asi 23 100 korun, v kraji byl loňský průměr pod 20 000 korunami. Mluvčí společnosti Veronika Prudilová dnes řekla, že veškerá jednání včetně komunikace s médii jsou řízena z centrály firmy ze Spojených států amerických. „V souladu s interními postupy firmy Visteon nebudeme průběh kolektivního vyjednávání komentovat,“ doplnila mluvčí.  
 
Visteon-Autopal vyrábí součástky pro více než 20 světových automobilek. Devadesát procent produkce je určeno na export, největším tuzemským odběratelem je Škoda Auto. Kromě Nového Jičína má firma pobočky také v Rychvaldě na Karvinsku a v Hluku na Uherskohradišťsku.