Slovenskou brynzu dělí už jen hodiny od evropské ochranné známky původu

Brusel - Slovenská brynza nejspíš získá ochrannou známku Evropské unie. Až do dnešní půlnoci sice mohou zájemci proti registraci pochoutky z ovčího sýra podávat námitky, zatím ale takto nikdo nevystoupil a zřejmě už ani nevystoupí.

Brynza na zapsání do registru chráněných označení čeká čtyři roky. Sýrovou specialitu vyrábějí i Poláci. Ti už ale své unikátní označení vlastní, a to pro Podhalaňskou brynzu.
 
Většina producentů tohoto ovčího sýra si slibuje omezení možné budoucí konkurence, podle některých pomůže zápis zastavit pokles výroby brynzy tradičním postupem.
 
Na Slovensku se ročně vyrobí v téměř desítce větších provozů kolem 5 tisíc tun brynzy. Tradiční horské salaše musely ve většině případů kvůli hygienickým požadavkům EU její výrobu ukončit a dodávají již jen ovčí mléko velkým producentům. Několik salaší nabízí ukázky výroby brynzy jako turistickou atrakci.
 
Prvním výrobkem, který EU zapsala Slovensku do seznamu chráněných označení, byl koncem loňského roku skalický trdelník. Na zápis čeká například oštěpek, parenice či zázrivský korbáčik.

Vydáno pod