Slovensko požádalo Evropskou komisi o posudek připravenosti na euro

Brdo (Slovinsko) - Slovensko požádalo Evropskou komisi (EK) o hodnocení, zda se dostatečně připravilo na přijetí eura k 1. lednu příštího roku. Slovenský ministr financí Ján Počiatek dnes také uvedl, že země v žádosti slíbila nová opatření tlumící inflaci, pokud budou pro přijetí evropské měny potřeba. Ministr to uvedl během neformální schůzky ministrů financí a hospodářství zemí EU ve slovinském Brdu.

Počiatek, který je v případě slovenského přijetí eura v příštím roce optimistou, nevyloučil další revalvaci slovenské koruny. Pravděpodobnost, že země euro přijme podle svého nynějšího plánu, je podle ministra 90procentní. Pokud se tak stane, bude země 16. členem eurozóny.     

Požadavek Slovensko předalo v Brdu Evropské komisi a zástupcům Evropské centrální banky (ECB). Předáním dokumentů začal oficiální proces hodnocení. Pokud Evropská komise v květnu k Slovensko k přijetí eura vyzve, lídři unie to v červnu tento krok schválí a ministři financí v červenci odsouhlasí, začne se v zemi společnou měnou platit v lednu příštího roku.     

Aby se země kvalifikovala, musí splňovat přísné požadavky EU v oblasti deficitu veřejných financí a státního dluhu, musí mít stabilní kurz měny, nízké úrokové sazby a trvale nízkou inflaci. Poslední požadavek je nyní nejnáročnější kvůli výraznému světovému růstu cen potravin a energií s ropou v čele. Podle Počiatka by také inflace Slovenska měla být v limitu. 

Průměrná roční míra inflace za 12 měsíců do února byla 2,1 procenta, tedy o celý procentní bod pod stropem 3,1 procenta. Ten je daný jako 1,5 procentního bodu nad průměrem tří zemí EU s nejnižší mírou cenového růstu. EK a ECB do hodnocení použijí březnová čísla, která se pravděpodobně příliš nezmění. Budoucí inflační trendy se ale dají hůře předpovídat.     

Cestu Slovenska k přijetí společné evropské měny paradoxně komplikuje Slovinsko, které euro přijalo na začátku roku 2007 jako první z postkomunistických zemí. Od té doby ovšem Lublaň k nevoli Evropské komise a ECB bojuje s rekordní inflací. Unie je tak na inflaci v zemích, které se ucházejí o přijetí eura, velmi háklivá.     

Česká republika zatím termín přijetí jednotné evropské měny neurčila. Země podle premiéra Mirka Topolánka přijme euro ve chvíli, kdy to bude výhodné pro ekonomiku a pro občany. Předtím je nutné provést řadu reforem, včetně penzijního a zdravotního sytému. Topolánek se tak vyjádřil na začátku tohoto měsíce; žádný možný termín přechodu na euro přitom neuvedl.