Novartis koupí majoritu ve firmě Alcon za 39 miliard dolarů

Curych - Švýcarská farmaceutická společnost Novartis, která je co do tržní hodnoty druhým největším výrobcem léků v Evropě, koupí od potravinářského gigantu Nestlé čtvrtinový podíl v jeho divizi pro péči o zrak Alcon. Díky transakci, za kterou Novartis zaplatí 11 miliard dolarů (76 miliard korun), získá také opci na koupi zbývajícího dvaapadesátiprocentního podílu Nestlé v Alconu za dalších 28 miliard dolarů (448 miliard korun).

Společnost očekává, že nákup čtvrtinového podílu v Alconu dokončí během druhého čtvrtletí. Opci na koupi zbývajícího podílu od Nestlé bude moci využít v období od ledna 2010 do července 2011.

Alcon vyrábí například oční léky, roztoky na kontaktní čočky a zařízení pro oční ordinace. Jeho tržby se loni pohybovaly kolem 5,6 miliardy dolarů. „Marže (Alconu) jsou vyšší než u našich farmaceutických aktivit a jsou zjevně velmi atraktivní,“ upozornil generální ředitel Novartisu Daniel Vasella.

Novartis loni zvýšil čistý zisk o 66 procent na 12 miliard dolarů. Celkové tržby společnosti stouply o osm procent na téměř 40 miliard dolarů. Firma se dosud zabývala především léky na předpis, u kterých se nyní potýká s rostoucí konkurencí ze strany generických přípravků a obtížnějším přístupem na trhy. Snaží se proto rozšířit své aktivity na méně tradiční oblasti, jako jsou očkování a péče o zrak.

Vydáno pod