Číňané získají možnost investovat své peníze v USA

Peking - Regulátor čínského finančního trhu dnes schválil návrh, který čínským bankám umožní investovat peníze klientů ve Spojených státech. Jde o rozšíření programu, který v Číně existuje už delší dobu a rozšiřuje možnosti investic i na trhy mimo Čínu.

Čínští investoři nyní budou moci přes banky nakupovat v USA akcie a podíly v investičních fondech. Čínská komise už za tímto účelem podepsala potřebné smlouvy s americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Číňané ale neuvedli, jak velký objem peněz bude možné na americké trhy převést.     

Akciový trh v Číně do loňského podzimu vytrvale zpevňuje a ceny řady akcií se dostaly na hodnoty, které jsou podle západních kritérií považovány za příliš vysoké. To je jeden z důvodů, proč vláda investorům umožňuje investovat v zahraničí.     

Čínská komise pro regulaci bankovního sektoru už dříve bankám povolila investovat peníze klientů v Hongkongu, Velké Británii, Japonsku a Singapuru. Komise v lednu uvedla, že zřejmě rozšíří platnost programu i na Německo.     

Na konci loňského roku bylo v Číně registrováno 16 bank, které nabízely možnost vložit peníze do 262 zahraničních fondů. Investoři měli v těchto fondech celkem 41,4 miliardy jüanů a 1,2 miliardy dolarů. Většina těchto peněz ale patrně směřovala do Hongkongu.