ODS odmítla lidovecký návrh zákona o přerozdělování peněz z daní

Praha - Malé obce, které volají po změně zákona o přerozdělování peněz vybraných na daních, budou muset zřejmě počkat do příštího roku. Výkonná rada ODS tvrdí, že návrh ministerstva financí je nepřijatelný. Právě předlohu z pera lidoveckého ministra Kalouska má kabinet projednávat v pondělí. Autor se k postoji občanských demokratů nevyjádřil, celý den nebyl k zastižení.

Dohady ohledně rozdělování peněz obcím se tentokrát přenesly i na koalici. Novela má přinést víc peněz nejmenším obcím, tedy do 300 obyvatel. A to díky novému kritériu, které zvýhodňuje obce s nízkou hustotou obyvatelstva.

Jenže tentokrát mají být v nevýhodě pro změnu středně velké obce, a to se výkonné radě ODS nelíbí. Víc než 140 obcí by na novele prodělalo celkem asi 832 a půl milionu korun. Pavel Bém, primátor Prahy a 1. místopředseda ODS, vyzval předsedu vlády, aby v roce 2008 inicioval přípravu koaličně průchodného návrhu změny zákona.

„Podle mého názoru to bude vypadat tak, že ten bod stáhneme z programu nebo ho otevřeme, přerušíme a povedeme jednání politická, koaliční, abychom našli konsenzus,“ komentuje situaci Martin Bursík, předseda strany Zelených. Výkonná rada ODS také doporučuje dál jednat se Svazem měst a obcí a s Asociací krajů České republiky. Svaz obcí měl ke Kalouskovu návrhu připomínky, ministerstvo financí je prý ale nevzalo na vědomí: „Pan ministr rozeslal zákon do vnějšího připomínkového řízení před tím, než byl dohodnut s dalšími částmi veřejné zprávy, takže zákon pak nebyl dokonalý,“ vysvětluje výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Podle Jecha má být počet obyvatel jen jedním z kritérií příjmů, ne hlavním. Svaz měst a obcí navrhoval například ještě brát v potaz počet školáků, které obec má, nebo zahrnout do příjmů spotřební daně. S vlastním návrhem přišla i Smlouva měst a obcí proti daňové diskriminaci. „Náš návrh počítá s navýšením 3,3 miliardy na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně,“ upozorňuje senátorka Jana Juřenáčková (nestr.).

Města a obce získaly loni do svých rozpočtů 241 miliard korun. Na daních by podle Kalouskovy novely měly dostat od příštího roku o 2 a půl miliardy víc.