Začíná volba největší administrativní absurdity roku

Praha - V posledních letech sílí hlasy, které tvrdí, že české úřady zatěžují podnikatele stále větším množstvím administrativních povinností. Některé z nich jsou navíc často nesmyslné nebo duplicitní. Na to chce upozornit doprovodná akce soutěží PX Firma roku a Makro Živnostník roku. Je jí hlasování o největší byrokratickou absurditu.

Soutěž nyní spěje do finále. Do 12. října může každý hlasovat na stránkách Firmy roku pro jednu ze sedmi vybraných absurdit. Patří k nim například povinnost podnikatelů předem nahlásit služební cestu zaměstnance s cizí státní příslušností, pokud bude trvat v rozmezí od 7 do 30 dnů. Delší a kratší pobyty se však nahlašovat nemusí.

Další absurdita se skrývá v odměnách pro notáře, který se podílí na založení, zrušení nebo změně obchodní společnosti nebo družstva. Jeho finanční ohodnocení se totiž neodvozuje od náročnosti úkonu, ale od základního kapitálu společnosti. To znamená, že větší firmy zaplatí více peněz, i když nad jejich případem stráví právník méně času.

Administrativní zátěž českých podnikatelů je skutečně vysoká. V současnosti nařizují zákony a vyhlášky podnikatelům celkem 2168 administrativních povinností. „Tuto skutečnost lze vyčíslit částkou 86 miliard ročně,“ zdůraznila v pátečním Dobrém ránu projektová manažerka soutěží PX Firma a Makro Živnostník roku 2007 Soňa Kotrbová.

Rozsáhlý byrokratický aparát ale nezatěžuje pouze státní rozpočet, nýbrž především samotné podnikatele, kteří na vyřizování všech formalit těžko hledají dostatek času. Proto se snaží řadě povinností vyhnout. Tento fakt potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček: „Kdyby se měla dodržovat všechna tato nařízení, tak by skutečně nezbyl čas na podnikání.“