Ceny pšenice v Evropě prudce klesly

Hamburg - Ceny pšenice v Evropě se od posledního březnového týdne prudce snížily, protože na trhu převládly obavy o konkurenceschopnost evropského exportu a objevily se předpovědi výrazně vyšší sklizně. Podle analytiků však zůstanou ceny v Evropě i nadále do značné míry určovány globálními finančními spekulacemi, které loni a počátkem roku ceny komodit včetně obilí razantně zvedly.

Cena květnového termínového kontraktu na pšenici v Paříži, což je měřítko cen pro další evropské trhy, klesla z ceny 272 eur za tunu, které dosáhla 25. března, až na 216 eur 1. dubna. Nyní se prodává za zhruba 240 eur. Proti úrovni před rokem je ovšem cena vyšší přibližně o 100 eur. 

Na zlevňování pšenice mají zřejmě vliv predikce, které hovoří o zvýšení produkce. Na konci března evropská asociace obchodníků s obilím Coceral předpověděla, že v EU se letos zvýší produkce měkké pšenice o zhruba 15 procent na 128,6 milionu tun. Vyšší sklizeň se přitom očekává i v USA a Austrálii. Zima byla ve většině Evropy mírná. Ty, kdo drží zásoby staré úrody, by tak mohl potkat cenový pokles, pokud neprodají dříve, než přijde nová sklizeň.     

Podle analytiků však ceny pšenice v Evropě budou i nadále silně ovlivňovány pohyby na americkém trhu, které jsou určovány vývojem objemu finančních investic do komodit. Tyto investice přitom reagují na úplně jiné zprávy než odhady sklizní, uvádějí analytici. Americkými trhy komodit hýbou hlavně vnější faktory jako úvěrová krize, ceny ropy a další zprávy z ekonomiky.     

V poklesu cen pšenice v Evropě se podle obchodníků mimo jiné projevilo zjištění, že evropská pšenice je pro exportní trhy příliš drahá, což ještě zesiluje vliv poklesu dolaru vůči euru. Jeden analytik za významný faktor označil zprávu z 27. března, kdy Egypt v tendru koupil 180 000 tun pšenice od USA, i když všeobecně se čekalo, že ji koupí v Evropě. Podle analytiků dal tento krok trhu jasně najevo, že pšenice z EU je nadhodnocená a potýká se s vážnými potížemi při prodeji na exportních trzích.