Kalousek chce místo daně z příjmu snížit sociální pojištění

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) chce zabránit dohodnutému snížení sazby daně z příjmu fyzických osob ze stávajících 15 na 12,5 procenta v roce 2009. Svůj návrh chce předložit vládě ke schválení do konce tohoto týdne. Proti je ale část ODS, která se obává, že by na úpravě prodělali lidé s nižšími příjmy.

„Budeme navrhovat, aby daň zůstala na 15 procentech a aby snížení zátěže bylo dosaženo snížením pojistného,“ tlumočil návrh ministerstva financí jeho mluvčí Peter Chrenko. Změna má snížit dopad reformy veřejných financí na státní rozpočet. Důležitou roli hraje také fakt, že úpravy ve výši pojistného nijak neovlivní hospodaření měst a obcí, jejichž příjem se částečně odvíjí od objemu peněz vybraných na dani z příjmu.
 
Kritici záměru ale argumentují tím, že by zachování daně na patnáctiprocentní výši poškodilo zejména nízkopřímové skupiny. Původní dohoda totiž počítá s tím, že od příštího roku půjdou dolů také daňové slevy. Lidé s platem deset tisíc, by tak měsíčně přišly asi o tři sta korun. České televizi to potvrdil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek: „Pokud nedojde ke změnám daňového systému, bude stát od příštího roku od významné části poplatníků vybírat více peněz.“
 
Česká republika patří k zemím s nejvyššími odvody na sociální pojištění. Naopak u sazby daně z příjmu není její pozice mezi zeměmi Evropské unie nijak výjimečná. O tom, jak se její postavení v příštím roce změní, rozhodnou v červnu poslanci.

Vydáno pod