Tisíce akcionářů žalují německý Telekom, vlastníka T-Mobile

Berlín - U Vrchního soudu ve Frankfurtu žalují tisíce drobných vlastníků firmu Deutsche Telekom. Tvrdí, že jim před vydáním akcií v roce 2000 zatajila některé informace a i kvůli chybám managementu přišli o peníze, za které nyní žádají náhradu 80 miliard eur.

Deutsche Telekom je největší telekomunikační společností v Německu i Evropské unii. V roce 2000 zakoupil firmu VoiceStream, jež vznikla sloučením několika dílčích amerických společností, a založila odnož T-Mobile USA.

Na americkém trhu si tato společnost vydobyla místo mezi vedoucími providery a pověst inovátora. Zaměřuje se na mladší generaci, přináší stále nové tarify a novinky. Pětkrát za sebou vyhrála soutěž o společnost s nejlepší péčí o zákazníky, mimo jiné například kvůli rychlému využití novinky iPhone a odmítání automatizace služeb na úkor osobního jednání. V únoru tohoto roku pak podepsala smlouvy, jež jí otevírají cestu k dalším státům USA.

Jaké byly okolnosti klíčového nákupu VoiceStream a průniku na americký trh, není jasné. Podle žaloby v té době Deutsche Telekom nadhodnotila své akcie – propagované jako bezpečné. Výsledek nákupu pak ale očekávání akcionářů nesplnil. Obvinění sice firma odmítá, ale nepřímo jeho oprávněnost podložila tím, že už vyplatila částku 120 milionů dolarů americkým akcionářům, kteří o své peníze přišli stejně jako ti němečtí.

Už před začátkem procesu je jasné, že bude dlouhý a náročný. Německé zákony na rozdíl od amerických s hromadnými žalobami v takové míře nepočítají. Vyřešení i jen jediného případu nutného pro ustanovení precedentu tak může trvat roky.

  • Jedna z budov německého Telekomu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/164/16366.jpg
  • Přípravné setkání žaloby německého Telekomu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/164/16365.jpg