Koruna ráno posílila na nový rekord vůči dolaru 19,66

Praha - Česká měna se dnes ráno dostala na nový rekord vůči dolaru; v 9:25 se obchodovala na 19,66 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Důvodem je pád americké měny vůči euru na historické minimum 1,3987 USD/EUR. Kurz koruny k euru se otevřel téměř beze změny na 27,50 Kč/EUR.

Dolar prudce oslabuje kvůli úternímu rozhodnutí americké centrální banky o snížení úrokových sazeb. Ty překvapivě snížila o 50 procentních bodů na 4,75 procenta; trh očekával snížení maximálně o 25 procentních bodů.

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Větší konkurence by mohla podle odhadů propuknout i na trhu osobních aut. Za eura se rovněž do země dováží řada potravin, a proto nelze vyloučit ani další cenovou válku mezi supermarkety.

Na druhou stranu čeští exportéři podle analytiků ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.