Japonský parlament schválil guvernéra centrální banky

Tokio - Horní komora japonského parlamentu dnes schválila do funkce třetího vládního kandidáta na guvernéra centrální banky, úřadujícího šéfa Bank of Japan Masaakiho Širakawu. Končí tak situace, kdy kvůli odporu opozice proti vládním kandidátům nebyl tento post obsazen téměř tři týdny.

Horní komora parlamentu ovládaná opozicí požehnala Širakawovi právě včas na to, aby se mohl připravit na páteční schůzku finančních činitelů skupiny G7 ve Washingtonu, kde se bude mluvit o nynějších otřesech v globálním finančním sektoru. Vláda už dříve navrhla dva kandidáty, opozice je ale odmítla; poslední nominace již měla podporu hlavní opoziční strany.

Předchozímu guvernérovi Tošihikovi Fukuimu skončil mandát 19. března. Poprvé po více než 80 letech tak v Japonsku došlo k tomu, že centrální banka neměla řádného guvernéra.

Parlament však dnes vetoval vládního kandidáta na viceguvernéra Bank of Japan Hirošiho Watanabeho. Ten dříve působil na ministerstvu financí jako vysoký činitel pro mezinárodní otázky, což se nelíbí opoziční Demokratické straně; podle ní by vysoké funkce v BOJ neměli obsazovat bývalí vládní byrokraté, protože by se tak oslabovala nezávislost centrální banky.