Internetovou peněženku nabídne ČSOB do května

Praha - ČSOB chce konkurovat celosvětovému platebnímu systému PayPal. V současné době už testuje svou verzi jednoduché internetové peněženky. Zákazníci by s ní mohli elektronicky platit především menší částky na internetu. Proto se do neveřejného testování zapojili hlavně prodejci lístků na koncerty, prodejci jízdenek nebo elektronické hudby. Informaci přinesly středeční Hospodářské noviny.

„Spuštění nové služby PaySec plánujeme na přelom dubna a května,“ potvrdil Marek Roll z tiskového oddělení ČSOB. Během léta se tak zákazníci se systémem PaySec budou moci setkat například v internetových obchodech Aukro.cz, i-legalne.cz, kosmas.cz, lekarna.cz, letuška.cz, StudentAgency nebo Ticketstream.

„Je to pro nás levnější varianta než třeba spolupráce s mezinárodním systémem PayPal,“ uvedl šéf internetového obchodu s hudbou i-legalne.cz Petr Peřina. „PaySec navíc výrazně zjednodušuje placení a může nahradit platby textovými zprávami, jež nejsou pro zákazníky výhodné,“ dodal.

Podle odborníka na internet Petra Koubského půjde pro tuzemské obchodníky o přínosnou službu, protože celosvětový systém PayPal nemůže uspokojit všechny prodejce. „Systém elektronické peněženky, kde si předplatíte kredit, je navíc bezpečnější a nevidím v něm problém,“ řekl Koubský.

„Mikroplatební systémy tu chyběly,“ potvrdil také šéfredaktor internetového magazínu Lupa Aleš Miklík. „Veškeré české snahy v minulosti totiž utnul bankovní zákon z roku 2003, podle něhož museli mít jejich provozovatelé bankovní licenci,“ dodal.

Elektronické peněženky jsou nejčastěji využívány na elektronických aukcích, kde se draží levnější zboží. Největší z nich, americká eBay, právě kvůli potenciálu, který PayPal má, tuto firmu koupila za 1,5 miliardy dolarů. PayPal vznikl v roce 1998 a dnes má přes 160 milionů účtů. Loni přes něj uživatelé utratili kolem 38 miliard dolarů. PayPal dnes umožňuje posílat peníze v 17 měnách po celém světě, při placení českými korunami jsou platby přepočítávány podle aktuálního kurzu.