České banky kladou větší nároky na makléře i žadatele o úvěr

Praha - Banky se stále více obávají přesunu americké úvěrové krize do Česka. Přitvrzují proto pravidla, podle kterých jejich makléři postupují při sjednávání hypoték. Zpřísňují ale také požadavky na žadatele o půjčení peněž. Snaží se tak zajistit, aby úvěry získávali pouze lidé, kteří na splátky opravdu mají.

„Chceme se vyhnout tomu, že banky budou poskytovat hypotéky na základě nepravdivých informací,“ zdůraznil důvody opatření Jakub Dusílek z úseku retailigového bankovnictví UniCredit Bank. Řada makléřů, kteří si často uzavíráním úvěrových smluv jenom přivydělávají, informace o klientech záměrně zkresluje. Negativní zkušenosti s tím má i Česká spořitelna.
 
Obavy z nespolehlivosti makléřů naopak nesdílí Raiffeisenbank. „Je to pro nás významný distribuční kanál, v tuto chvíli prodáváme zhruba tři čtvrtiny našich hypoték přes externí prodejce,“ informoval v rozhovoru pro ČT mluvčí banky Tomáš Kofroň.
 
Makléři ale nejsou jediní, po kterých banky žádají stále více. Přísněji posuzují také bonitu žadatelů o úvěr. Požadují po nich často větší garance a vyšší finanční rezervu. Tato praxe se k nám přesunula ze západní Evropy, kde se banky začaly bát nárůstu počtu nesplácených hypoték již loni.

Ruku v ruce se zpřísňováním nárokům se ale rozmáhají tzv. žraločí půjčky, které se blíží lichvě a využívají nepříznivé situace lidí, kterým běžné banky peníze neposkytnou. „Příkladem je rodina, která si půjčila na rekonstrukci domu. V podstatě neudělala nic špatného, jenom se zpozdila se splátkou o 2, 3 dny. Pokuty a další poplatky jsou ale tak vysoké, že o svůj dům přišla,“ vysvětlila princip tohoto nekalého podnikání Andrea Běhálková, předsedkyně sdružení SPES, které na problém upozornilo. U soudu se postižení domáhají svých práv velmi obtížně. Špatně se totiž dokazuje, že společnost, která úvěr poskytla, zneužila svého postavení a nastavila nepřiměřený úrok.

Hypotéční úvěry jsou v Česku velmi populární formou, jak si zajistit vlastní bydlení. Loni banky půjčili 83 tisícům lidí zhruba 143 miliard korun. Podle údajů ČNB mají problém se splácením hypoték pouze necelá 4 procenta klientů, u ostatních produktů je to až osm procent domácností.

Vydáno pod