Čína v loňském roce opět rostla dvouciferným tempem

Peking/Praha - Čínská ekonomika v roce 2007 vzrostla o 11,4 procenta, což představuje nejvyšší růst za posledních třináct let. Řada analytiků ale varuje před nebezpečím přehřátí ekonomiky, protože dvouciferným tempem roste hospodářství nejlidnatější země světa již 5 let.

Zisky čínské ekonomice přináší především intenzivní příliv zahraničních investic. Významnou měrou přispívá dobrá exportní pozice země. V poslední době na hospodářství příznivě působí také posilování domácí poptávky. 

Aby zabránila přehřátí ekonomiky, chtěla čínská vláda zmrazit tempo růstu HDP na 8 procentech. Rozhodla se proto například zrušit opatření, které podnikům zakazovalo volně nakládat s penězi získanými z exportu. Předpokládaný efekt se ale nedostavil a vláda musela přiznat, že se tempo opět dostane do dvouciferných čísel.

Kromě přehřátí ekonomiky trápí Čínu také hluboká propast mezi životní úrovní obyvatel ve městech a na venkově. Diametrální odlišnost způsobil zejména fakt, že zahraniční investice, které mají zásadní vliv na růst čínského blahobytu, v uplynulý třiceti letech směřovaly do speciálních průmyslových zón vytvořených čínskou vládou zejména na jihovýchodním pobřeží země. Vnitrozemské oblasti zůstaly od bouřlivého rozvoje izolovány.

Nyní se čínská vláda rozhodla s nesladěností vývoje a životní úrovně bojovat. „Od 1. ledna platí v Číně nový zákon o daních, který v principu odebral zahraničním investorům daňové výhody a srovnal je s čínskými, na západě a na severovýchodě Číny je ale zachovává. Tam budou zahraniční investoři nadále zvýhodněni,“ informoval v rozhovoru pro Českou televizi redaktor týdenníku Ekonom Petr Němec.

Regulace čínského hospodářství, která měla v minulosti výrazný vliv mimo jiné na prohlubování rozdílu v životní úrovni mezi městem a venkovem, zemi ale naopak pomáhá překonávat otřesy podobné těm, které nyní světová ekonomika zažívá v důsledku krize v USA. „Výhoda regulovaných trhů, jako je ten čínský, je v tom, že jsou připraveny na určité výkyvy, recese. Zkušenost plyne z globální finanční krize před deseti lety, na kterou řada asijských tygrů doplatila, naopak Čína ji v podstatě ustála,“ vysvětlil v Dobrém ránu sinolog Vít Vojta.